Skip to content

Személyiségfejlesztő módszerek

 

Hol helyezkedik el a pszichodráma és az SVT (Spirituális választerápia) a személyiségfejlesztő módszerek között?

Személyiségfejlesztő módszerekkel lelki problémákat, magatartászavarokat kezelhetünk, de szerepe lehet a képességek fejlesztésében és kreativitás kibontakoztatásában is.  A személyiségfejlesztő módszerek lélektani úton hatnak. Lényegük a kommunikáció és az emberi kapcsolat. Számtalan iskola és irányzat létezik. Ezeken belül megkülönböztetünk egyéni és csoportos személyiségfejlesztő módszereket. Az SVT (Spirituális Választerápia) az egyéni, a pszichodráma a csoportos személyiségfejlesztő módszerek közé tartozik.

Az SVT ereje abban rejlik, hogy egy összetett rendszerben vezet a lélek a gyerekkorba, az anyaméhbe, vagy a tudatalattiba, előző vagy párhuzamos életekbe – amely területek más személyiségfejlesztő módszerekkel nehezen és lassan hozzáférhetőek, pedig gyakran az ezek közötti összefüggések tudatosításában van a probléma megoldása.

Pszichodráma személyiségfejlesztő módszerként abban erős, hogy közösségben, kapcsolati rendszerben dolgozza föl a problémákat, ahol azok születnek. Ha nem hozod is elő a problémát, mindenképp megmutatkozik a kapcsolatokban, a történésekben. (Mondjuk a fő problémád a magány – a csoportban is azt érzed majd, hogy elszigetelődsz, és a többiek is érzik, visszajelzik ezt. Akkor már benne is vagyunk a feldolgozás folyamatában.)

Bármely terápiás módszert választod is, utadon a legfontosabb az lesz, hogy a dolgok okának tudatosítása után elkezdj felelősséget vállalni az életedért.  Hiszen minden, ami a jelenedben megnyilvánul, azt te teremtetted. Még ha melletted is álltak olyan támogató lelkek, akik ebben nagy szerepet vállaltak – például a szüleid. Amíg őket okolod, nem tudsz továbblépni.

De ez a jövő. Most légy jelen, és indulj el. Jó utat!

tovább a Mesélő én, válaszoló lélek c. cikkhez ->

No tags for this post.
No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS